2. 9. 2017.

Поштуј пет правила, па покупи петице

Важно је да ђаци вредно уче и за свој труд добију добре оцене. 
Ђаче, да би успешно и лако научио требао би да знаш ових неколико трикова. И не само да их знаш, него и да их од почетка школске године увек примењујеш приликом учења. И видећеш да дају резултате.


Прелистај лекцију у целини. Погледај наслов и поднаслов. Покушај да схватиш која се тема обрађује. Све ово треба да ти помогне да створиш слику о томе шта треба да научиш.


Када схватиш о чему се у лекцији говори, врати се на њен почетак. Пажљиво је прочитај (у себи или наглас) од почетка до краја и обрати пажњу на детаље. 


Док читаш постављај себи питања на која лекција даје одговор. Постављај питања: зашто се или како нешто десило, ко је довео до тога, како би проблем могао да се реши... Када успеш сам/а себи да разјасниш узроке неке појаве, или како да дођеш до решења, неће ти бити тешко да то објасниш и другима.




 Да би ти учење било забавније битне делове текста подвлачи оловкама у боји. Истакни кључне појмове посебном  бојом. Уоквири их или подвуци.  Лакше ћеш запамтити информације ако их повежеш са одређеним бојама. Шарена лекција се лакше памти.

 
Када мислиш да си научио лекцију преслишај се неколико пута. Својим речима испричај лекцију и направи закључак. Не мораш је испричати баш онако како стоји у књизи. Лекцију можеш испричати и некоме од укућана. Тако ћеш знати да си је научио.

Ако овако учиш градиво ћеш боље савладати а за то ће ти требати мање времена. Преостало време искористи за дружење са друговима и за игру. Ради ствари које те веселе. Само срећан ђак може бити успешан ђак.


Поштуј пет правила, па покупи петице. 

Нема коментара:

Постави коментар