2. 12. 2015.

Како се некада прослављала школска слава, Свети Сава




           Најсвечанији дан  у току године у свакој школи био је дан када се славила школска слава, Свети Сава. Учитељ је са својим ученицима за тај свечани дан припремао програм за родитеље својих ученика и остале госте. После програма, у вечерњим часовима би се приредила забава у школи. Деци би се тога дана поделиле бомбоне, а старији би се почастили вином и ракијом.
         За прославу Светог Саве у селу Краљеву 1925. године у продавници ,,Ђорђе Нешић и син“ у Алексинцу, набављено је:
               2 кг. ораха за 20 динара,
               1 кг. шећера за 16 динара и
               3 кг. бомбона за 66 динара.


Рачун за издату робу од 20. јануара 1925. године који је издао
Ђорђе Нешић, трговац из Алексинца.
  
         Од Милоша Величковића купљено је 10 литара вина за 70 динара и 2,5 литара ракије за 25 динара. Улазница за програм и забаву је коштала 6 динара за самца и 4 динара за члана породице.                              
         На сличан начин је школска слава прослављана свих осталих година. Наредне 1926. године цена улазнице за програм је била 5 динара за мештане села а 20 динара за странце. Приход од програма те године је планиран да се утроши за екскурзију ученика 4. разреда на Јадранско море. 
        Школска слава, Свети Сава прослављана је и за време Другог светског рата. Тако, на пример 1941. године, колачар који је узео колач обавестио је Школски одбор да не може бити колачар  јер му је син умро. Пошто се нико није јавио за колачара, Одбор је решио да одборник Живојин Миленковић да брашно да се умеси колач а свећа да се  купи од сеоских пара. За децу да се узме 2 килограма шећера и кифле. Са оваквим предлогом школски одбор се сложио. Слично се догодило и 1945. године када је колачар изјавио да не може бити колачар јер му је дете умрло. Колач је тада узео Дража Токић. Одлучено је да шећер, орахе и јаја донесу деца, а да о организацији ручка одлучи збор грађана. 
        Након завршетка рата нова власт је 1945. године донела одлуку о укидању школске славе. У краљевачкој основној школи школска слава, Свети Сава  се славила све до 1947. године, након чега  су ђаци припремали своје приредбе у част неких других новоустановљених празника.  

                


Нема коментара:

Постави коментар